:FILM PROMOCYJNY O GMINIE:
http://www.igwa.pl/p,117,film-o-gminie
Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce – położona jest w województwie małopolskim na wschód od Krakowa wzdłuż drogi krajowej nr 79 Kraków-Sandomierz. Gmina od zachodu graniczy z miastem Krakowem, od północy z gminami Koniusza, Proszowice, od wschodu z gminą Nowe Brzesko. Południową granicę gminy stanowi rzeka Wisła na długości 14 km, za rzeką Gmina Niepołomice.
Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce jest eksklawą powiatu krakowskiego; od reszty powiatu odcięta jest przez Kraków i gminę Koniusza.
Na terenie gminy funkcjonuje lotnisko Kraków-Pobiednik Wielki.
Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce położona jest w województwie małopolskim na wschód od Krakowa wzdłuż drogi krajowej nr 79 Kraków-Sandomierz. Gmina od zachodu graniczy z miastem Krakowem, od północy z gminami Koniusza, Proszowice, od wschodu z gminą Nowe Brzesko. Południowa granicę gminy stanowi rzeka Wisła na długości 14 km, za rzeką Gmina Niepołomice. Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce wchodzi w skład gmin Powiatu Krakowskiego Ziemskiego oraz Stowarzyszenia Korona Północnego Krakowa – zrzeszające gminy w grupę lokalnego działania.
CHARAKTERYSTYKA GEOGRAFICZNA:
Ukształtowanie terenu gminy można podzielić na dwa regiony. Południowa część leżąca w dolinie rzeki Wisły ma charakter równinny podzielony dwoma tarasami: pierwszy w dolinie rzeki Wisły, drugi wyżej o 10-20 metrów po którym przebiega droga krajowa. Północna cześć gminy ma charakter wyżyny z wznoszącymi się pagórkami na wysokość 40-50 m ponad doliny lokalnych cieków. Gmina geograficznie należy do Wyżyna Małopolskiej, głównie do Płaskowyżu Proszowickiego wraz z trasą nadwiślańską. Południowa cześć gminy stanowi granicę pomiędzy regionem wyżynnym a kotliną podkarpacką.
Sieć rzeczną stanowią potoki stanowiące dopływy rzeki Wisły od zachodu Potok Kościelnicki, Pobiednicki Igołomski, Tropiszowski, Ropotek, Rudnik. Potok Kościelnicki posiada wały cowkowe, pozostałe cieki połączone są w jeden system za pomocą kanałów w dolinie Wisły oraz trzy przepompownie melioracyjne. W przypadku podniesionych stanów wody w korycie rzeki Wisły woda do międzywala przetłaczana jest własnie przepompowniami. Ukształtowanie terenu gminy oraz jej położenie w dolinie rzeki Wisły sprzyja zagrożeniu powodziowemu, blisko 1/3 mieszkańców i powierzchni narażana jest na podtopienie w przypadku przerwania obwałowań rzeki Wisły, czy też braku zasilania pompowni. Roczna suma opadów na tym terenie wynosi 600 mm. W ostatnich latach zaobserwować można anomalie pogodowe polegające na długich okresach susz oraz występowanie nawałnic z obfitymi opadami w krótkim czasie. Dominuje tu klimat umiarkowanie ciepły, o średniej temperaturze + 6 do + 8 stopni C. Położenie przy rzece Wiśle powodowało w historii liczne problemy i korzyści. Jednym z problemów była częsta zmiana koryta rzeki. Ze zmianą koryta rzeki wiążą się powodzie. Powodowały one zalewanie gruntów, niszczenie zbiorów, niekiedy zabieranie całych domostw. Mimo tych problemów z Wisłą tereny te od najdawniejszych czasów, aż po dzień dzisiejszy były gęsto zamieszkałe. W północnej oraz środkowej części gmin dominują gleby bardzo urodzajne – czarnoziemy powstałe na lessach. Gleba ta powstała z roślinności łąkowej i lasowostepowej. W południowej części w dolinie Wisły przewyższają mady rzeczne na piaskach i iłach, ciężkie gleby ale także urodzajne.
GOSPODARKA GMINY OPARTA NA PRODUKCJI WARZYW I KWIATÓW
Występujące na terenie gminy bardzo żyzne gleby i specyficzny mikroklimat - sprzyja to produkcji warzyw: kalafiora, kapusty białej, kapusty czerwonej, kapusty pekińskiej, papryki, ogórków, sałaty, wszelkich nowalijek, rozsad warzyw i kwiatów, kwiatów balkonowych i rabatowych. W okresie jesiennym na szeroką skalę prowadzona jest produkcja chryzantem doniczkowych drobnokwiatowych, wielkokwiatowych i na kwiat cięty. Jest to największe zagłębie kalafiorowe zaopatrujące rynek lokalny, krajowy i zagraniczny m.in. czeski i słowacki. Z rynkami zagranicznymi producenci warzyw związani są poprzez nasiona wykorzystywane w produkcji. Ponad 80% upraw warzyw na terenie opiera się na nasionach holenderskich firm. Przedstawicielstwa tych firm znajdują się na terenie gminy, co bardzo ułatwia rolnikom zaopatrywanie się w nasiona. Mając do dyspozycji urodzajne gleby i odpowiednie środki produkcji można uprawiać warzywa o najwyższej jakości, zwłaszcza gdy towarzyszy temu doświadczenie zbierane na przestrzeni dziesięcioleci przez kolejne pokolenia hodowców. Tradycja związana z warzywnictwem sięga w tym terenie jeszcze okresu przedwojennego. Najstarsi mieszkańcy wspominają, że już w latach 30-tych ich rodziny zajmowały się tego typu produkcją, a z Igołomi często odjeżdżały na krakowski targ wozy wypełnione warzywami. Dzięki temu produkcja warzyw na terenie gminy jest stoi obecnie na bardzo wysokim poziomie. Rolnicy starają się modernizować własne gospodarstwa, aby polepszyć warunki produkcji a szczególnie przechowywania i transportu warzyw. W ostatnich latach wiele gospodarstw zainwestowało środki w chłodnie z regulowaną atmosferą i temperaturą, aby w okresach nadpodaży warzyw można było ich dystrybucję przełożyć w czasie. Chłodnie te są jednak głównie wykorzystywane do przechowywania warzyw (kapusty pekińskiej, kapusty białej, kalafiorów, porów) w okresie jesiennym i zimowym aby zaopatrywać rynek w możliwie najdłuższym okresie czasu, nawet do wiosny. Ostatnie główki kapusty pekińskiej z chłodni sprzedawane są w miesiącach marzec, kwiecień następnego roku. Producenci próbują nowin technologicznych, chętnie testują nowe odmiany, środki ochrony roślin - te, które sprawdzą się wprowadzane są do praktyki. Producenci kalafiorów naszego rejonu wiedzą, że dobrze można zarobić jeszcze tylko na odmianach wczesnych. Przyspieszenie plonowania jest dla producenta najważniejsze - od terminu zbioru zależy łatwość zbytu, cena i opłacalność produkcji. Powodzenie uprawy w okresie wczesnowiosennym jest uzależnione od wyboru odpowiedniej gleby, stanowiska, odmiany oraz terminu siewu nasion i sadzenia rozsady, prawidłowego nawożenia, umiejętnego wykorzystania okryć do poprawienia mikroklimatu gleby i otoczenia wokół roślin. Późniejsze odmiany nie są już tak dochodowe ze względu na nasycenie rynku z innych rejonów. Nic więc dziwnego, że produkcja wczesnych warzyw jest nieustannie doskonalona. Zastosowanie tu głównie nowych technologii produkcji rozsady i wczesnych heterozyjnych odmian sprawiło, że pierwsze kalafiory i kapusta są dzisiaj są o około 2 tygodnie wcześniej niż kilka lat temu, a ich jakość odpowiada ciągle wzrastającym wymogom rynku. Wczesne uprawy warzyw zajmują powierzchnię około 700 ha, w tym 1/3 stanowią najwcześniejsze uprawy w "igołomskich" tunelach foliowych o wymiarach: długość 33m, szerokość 4m, wysokość 1,5m. Resztę stanowią uprawy pod okryciami płaskimi: agrowłókniną lub folią perforowaną. Z naszej gminy trafiają na rynek krajowy pierwsze wiosenne nowalijki. Przez ostatnie kilka lat obserwuje się w naszym warzywnictwie bardzo dynamiczny wzrost powierzchni upraw okrywanych agrowłókninami. Wypiera ona systematycznie folię perforowaną. Wykorzystywane są one do osłaniania upraw przez cały rok (poza okresem letnim). Późną jesienią niektórzy producenci okrywają nią zimujące pory i cebulę. Poprawia to zimowanie i przyspiesza zbiór o kilka do kilkunastu dni. Od lutego służą do dodatkowego zabezpieczania roślin uprawianych w "igołomskich" tunelach foliowych (sałata, rzodkiewka, kalafiory, kapusta wczesna, kapusta pekińska, kalarepa) przed spadkami temperatur. W kwietniu okrywa się zasiewy kukurydzy cukrowej, buraków ćwikłowych, cebuli, marchwi, na wczesny pęczkowy zbiór, a także późniejsze nasadzenia roślin kapustnych. W kwietniu, maju okrywane są zwykle rośliny ciepłolubne (papryka, ogórki, fasola szparagowa). Wielu producentów, którzy uprawiają paprykę w gruncie, we wrześniu okrywa ją agrowłókniną, aby przyspieszyć wybarwienie owoców. Podanych wyżej terminów nie należy traktować jako zaleceń, bo rejon Igołomi, Wawrzeńczyc ma specyficzny, bardzo ciepły mikroklimat. Areał upraw warzyw w gruncie i pod osłonami z każdym rokiem powiększa się. Na przestrzeni ostatnich 10-ciu lat nastąpił prawie dwukrotny wzrost powierzchni ich upraw. W 2004 r. warzywa uprawiane były na powierzchni ponad 2 500 ha, co stanowi ponad połowę wszystkich gruntów ornych gminy. W ostatnich latach bardzo wzrosło zainteresowanie tutejszych rolników uprawą papryki. Stała się ona najważniejszym warzywem uprawianym w tunelach foliowych typu "igołomskiego" (wymiary: długość 30 m, szerokość 4 m, wysokość 1,5 m). Uprawiana jest w około 3 000 sztuk tego typu tuneli, a ostatnio wzrasta również areał uprawy papryki w gruncie. Wielkość zbioru w skali roku szacowana jeru w skali roku szacowana jest na ok. 4 000 ton. Dzięki nowym odmianom i dopracowaniu metod upraw, produkcja papryki w tym rejonie stała się możliwa a rolnicy osiągają bardzo wysokie i jakościowo dobre plony.
WARTO ZOBACZYĆ:
> Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego w Dobranowicach,
> Kościół Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Igołomi,
> Pałac Wodzickich w Igołomi,
> Kuźnia w zespole pałacowym w Igołomi,
> Kościół św. Zygmunta i św. Marii Magdaleny w Wawrzeńczycach
źródło: www.igwa.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz